C Vitamini Ampul Endikasyonları
21 Haziran 2024

C Vitamini Ampul Endikasyonları

C vitamini ampul, etken maddesi askorbik asit olan bir preparattır. Genellikle 500 mg/5 ml ve 1000 mg/2 ml şeklinde piyasaya sürülmektedir. Doktor önerisiyle, eksikliklerin giderilmesi ya da belirli tıbbi durumların tedavisi amacıyla kullanılabilir.

Kullanım Şekli

Yetişkinlerde, C vitamini gereksinimi arttığında veya skorbüt ve şiddetli yanıklar gibi durumlarda genellikle 250-500 mg intravenöz (i.v) ya da intramusküler (i.m) yolla uygulanır. Klinik semptomlar devam ettiği sürece bu dozaj uygulanmaya devam edilebilir. Günlük doz 1 grama kadar çıkabilir. Günde 6 gramı bulan parenteral dozlar, normal yetişkinlerde toksisite belirtileri olmaksızın uygulanabilir. Operasyon öncesi veya sonrası yaraların hızla iyileşmesi için 7-10 gün süreyle 1 ampul yeterlidir.

C vitamini eksikliğinin önlenmesi ve tedavisinde kullanılır. Skorbüt ve preskorbütik durumlar, Moeller-Barlow hastalığı, diş eti kanaması, yara iyileşmesi ve cerrahi girişimler, bağırsak hastalıkları, emilim bozuklukları, uzun süreli enfeksiyon ve ateş, gastrektomi, ve sigara kullanımına bağlı C vitamini gereksinimi artışında kullanılabilir.

Kontrendikasyonları

Asidüri veya normal idrar pH'sı ya da oksalüri ile görülen böbrek taşı vakalarında C vitamini verilmemelidir.

C Vitamini Ampul Yan Etkileri

Yüksek dozlarda kullanımı sonucunda diyare ve diğer gastrointestinal rahatsızlıklar görülebilir. Ayrıca, böbreklerde kalsiyum oksalat taşlarının oluşumuna neden olabilir.

Uyarılar

Uzun süre yüksek dozda tedavi sonucunda idrarda okzalat itrahı artar ve idrarın asitleşmesi okzalat ve sistin çökelmesine neden olur. Bu durum okzalat nefrolitiyazisi olgularında istenmeyen bir durumdur. Hemokromatoz, talasemi veya sideroblastik anemisi olan hastalarda demir absorbsiyonunu artırdığı için zararlı olabilir.

İlaç Etkileşimleri

Asetil salisilik asit, barbitüratlar ve tetrasiklinler, C vitamininin üriner eliminasyonunu artırır. Ayrıca, vitamin C demirin emilimini artırır. Oral kontraseptifler, seruloplazmin düzeyindeki bir yükselmeye bağlı olarak oksidasyon ile C vitamini düzeyini düşürebilir. Kortikosteroidler C vitamini oksidasyonunu artırır. Diyabetik hastalarda C vitamini kullanımı, idrarda glikoz tayini testlerinde yanlış sonuçlar elde edilmesine neden olabilir. Bu tür testlerin yapılmasından birkaç gün önce C vitamini kullanımı kesilmelidir. Ancak, kan şekeri düzeyleri üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı bilinmektedir.

C Vitamini Ampulün Faydaları

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Antioksidan özelliklere sahiptir.
  • Yara iyileşmesini hızlandırır.
  • Demir emilimini artırır.

Ekstra Bilgiler

C vitamini vücutta doğal olarak bulunur ve birçok biyokimyasal süreçte rol oynar. Kolajen sentezi, nörotransmitter üretimi ve protein metabolizması gibi işlevleri vardır. Ayrıca, C vitamini eksikliği ciltte kuruluk, saç dökülmesi ve enfeksiyonlara yatkınlık gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu nedenle, düzenli olarak C vitamini alımı önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

B Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

B Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

Elmada Hangi Vitamin Var?

Elmada Hangi Vitamin Var?

B1 Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

B1 Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

Biyoloji Vitaminler Biyolojide Yağda Eriyen Vitaminler

Biyoloji Vitaminler Biyolojide Yağda Eriyen Vitaminler

Demir Vitamini Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Demir Vitamini Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Vitamin Çeşitleri Nelerdir?

Vitamin Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

C Vitamini Ampul Endikasyonları

C Vitamini Ampul Endikasyonları