D3 Vitamini D3 vitamini, çocuklarda büyüme için gerekli olan, kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında kullanımını sağlayan önemli bir vitamindir. Kalp atışının düzenlenmesinde etkili olur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kas zayıflığının giderilmesine yardımcı olur. Bu nedenle damla halinde bebeklere verilmesi uygun görülür. Bebeklerin kafa tasında bulunan ve bıngıldak adı verilen yumuşak dokunun sertleşmesinde büyük rol oynar. Güneş ışığında bol miktarda bulunan bu vitamin, ülkemizde güneş bakımından zengin olmasına rağmen günümüzde D vitamini eksikliği görülen birçok insan vardır. Özellikle hamile kadınlarda ve bebeklerde bu eksiklik yaygındır. D3 vitamini bebekler için çok önemlidir. Anne sütünde bulunmayan tek vitamin D3 vitaminidir. Bu nedenle hem annenin hem de bebeğin yeteri kadar D vitamini alması gerekmektedir. Gerekli D vitamini güneş ışığından da alınabilmektedir. Ağız damlasından çok güneş ışığı daha etkili olacaktır. Bu vitamin yağda eriyen vitaminlerdendir. D3 vitamini, insan vücuduna güneş ışığı temas ettiği anda oluşur. D3 Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar? D3 vitamini eksikliği çocuklarda çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu eksiklik, çarpık bacaklı olmaya, kemik veya eklem yerlerinde oynaklığa, diş gelişiminde geriliğe, kaslarda zayıflığa, bitkinliğe, yorgunluğa ve kemiklerin eksiklikten dolayı sert olmayacağından kemiklerin en ufak bir hasarda kırılmasına neden olabilir. D3 Vitamininin Fazlasının Zararları Nelerdir? Aşırı miktarda D3 vitamini alımı zehirlenmeye yol açabilir. Bu durum, zihinsel gelişim geriliğine, karın ağrısına, iştah kaybına, mide bulantısına, kusmaya, damar sertliğine ve böbreklerde hasarlara neden olabilir. D3 Vitamini ve Güneş Işığı D3 vitamini, doğal olarak güneş ışığı ile elde edilebilen bir vitamindir. Güneş ışığından yeterince faydalanmak, D3 vitamini seviyelerinin korunmasında büyük önem taşır. Özellikle bebeklerin ve çocukların, günlük olarak yeterince güneş ışığı alması gerekmektedir. Güneş ışığına maruz kalma süresi, cilt rengine, mevsime ve coğrafi konuma göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak, bebeklerin günlük olarak yaklaşık 15-30 dakika güneş ışığına maruz kalması önerilir. Ancak bu süre, doktor tavsiyesiyle belirlenmelidir. Ek Bilgiler D3 vitamini, sadece güneş ışığından değil, aynı zamanda bazı gıda kaynaklarından da elde edilebilir. Bu gıdalar arasında yağlı balıklar (örneğin somon, uskumru), karaciğer, yumurta sarısı ve D vitamini ile zenginleştirilmiş süt ve süt ürünleri bulunmaktadır. Ayrıca, D3 vitamini takviyeleri de sağlık profesyonelleri tarafından önerilebilir.
|
Rabia
03 Mayıs 2024 CumaD 3 damla zayiflatirmi
Cevap yazAdmin
03 Mayıs 2024 CumaMerhaba Rabia Hanım,
D3 vitamini doğrudan zayıflama etkisi yaratmaz. Ancak, genel sağlığınızı destekleyebilir ve enerji seviyelerinizi artırabilir. Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersizle birlikte kullanmanız daha etkili olabilir. Sağlıkla kalın!
Mert
03 Mayıs 2024 CumaSindirim sistemini desteklediği için bünyede zayıflama olabilir
Mustafa
27 Nisan 2024 CumartesiD vitaminin reçetesiz satılması uygun olmadığini düşünüyorum
Cevap yazAdmin
27 Nisan 2024 CumartesiMerhaba Mustafa,
Düşüncenize katılıyorum. D vitamini kullanımı, kanda düzeylerinin kontrol edilmesi ve doktor önerisi ile olmalıdır. Fazla alımı yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle reçeteli satılması daha doğru olur.
Mersa
27 Nisan 2024 Cumartesiİlaçlar reçetesiz satılamaz. Bir doktora giderseniz sizin o ilaca ihtiyacınız olmanız halinde size reçete yazacaktır sizlerinde sağlığınızı düşünerek doktor yazmadıkça her hangi eczaneden ilaç almamanız gerekmektedir.
Rağibe
27 Nisan 2024 CumartesiHer ilaç reçetesiz satılması uygun değildir. Reçeteyle satılmasının amacı doktor kontrolünde doktor önermesiyle satılması daha uygun. İlacın kişiye yarayıp yarmayacağını doktor bilir. Sadece d vitamini için değil bütün ilaçları doktor kontrolü ile reçete edip yazılıp satılmalıdır. Bilinçsiz ilaç tüketiminin önüne geçmek için.
Soru Sor / Yorum Yap
Çok Okunanlar
D Vitamini İçeren Besinler?
Yağda Çözünen Vitaminler?
B2 Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi
B9 Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi