Tavuk Vitaminleri Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
22 Haziran 2024

Tavuk Vitaminleri Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tavuk Vitaminleri

Her canlı, hastalandığında bazı ilaçlara ihtiyaç duyar. Bu ilaçlar arasında vitaminler ve mineraller de yer alır. Her canlının belli oranlarda vitamine ihtiyacı vardır. Tavukların da vitaminlere ihtiyacı vardır. Tavuklarda vitamin eksikliği yaşandığında bazı hastalıklar ortaya çıkar. Kanatlıların beslenmesinde bazı maddeler eksik olursa büyüme geriliği, tüy gelişmemesi, verimin azalması ve hastalıklara karşı dirençsizlik meydana gelir.

Vitaminlerin Önemi

Vitaminler, normal ve dengeli bir gelişimin gerçekleşmesi için en önemli maddelerdir. Tavuk yemlerine çok az miktarda eklenerek tavuklara verilir. Eksikliğinde tavuklarda bazı hastalıklar baş gösterir. Tavuklarda kullanılan en önemli vitaminler şunlardır:

A Vitamini:

A vitamini, tavuklar için en önemli vitaminlerden biridir. Tavuğun gelişimi için oldukça önemlidir ve göz sağlığını korur. A vitamini yetersizliğinde tavuk zayıflar, tüyleri kabarır ve verim olarak düşer. Tavuğun kuluçka miktarı azalır. Ayrıca burun deliği ve gözleri akar, göz kapakları birbirine yapışır. Durum ilerlediğinde gözlerde süt kesiği gibi topaklanmalar oluşur. A vitamini eksikliği yaşayan tavuktan meydana gelen civcivlerde de A vitamini eksikliği yaşanırsa civcivler de sağlıksız olur. Civcivin büyümesi geriler ve oldukça uyuşuk olurlar. A vitamini eksikliği yaşayan tavukların yumurtalarında da kan lekeleri meydana gelebilir.

D Vitamini:

D vitamini, vücuda alınan kalsiyum ve fosforun işe yaramasını sağlar. Tavuğun gagası, tırnakları ve kemikleri D vitamini yeterli olduğunda sağlıklı olur. D vitamini, yumurtanın kabuğunun şekil alabilmesi için de önemli bir vitamindir. D vitamini eksikliği raşitizm için bir nedendir. Yumurtlayan tavukların yumurtalarında şekil bozukluğu meydana gelir ve kabuklar daha yumuşak olur. Tavuğun göğüs kemiğinde eğrilik görülür. Tavuk ayağını fonksiyonel olarak kullanamaz. Tavuğun üzerinde boncuk tarzı kabartılar meydana gelir.

E Vitamini:

Tavuğun yumurtasında yavru gelişimi için E vitamini oldukça önemlidir. E vitamini eksikliğinde kuluçka miktarı azalır. Horozların ise dölleyebilme kabiliyetleri daha az olur. E vitamini eksikliği yaşayan civcivlerde ise beyin yumuşaması görülür. Civciv, başını taşımakta güçlük çeker. Ayrıca ayaklarını yeterince kullanamaz. Deri altında ve karın boşluğunda su toplanır. Kas yapısında bozukluk ve vücudunda boz çizgiler görülür.

K Vitamini:

K vitamini, kan pıhtılaşması için en önemli vitaminlerden biridir. Bir yaralanma sonucu meydana gelen kanama K vitamini sayesinde pıhtılaşarak kesilir. Bu nedenle civciv ve piliçler gaga kesilmeden önce K vitamini verilmeye dikkat edilmelidir.

B1 Vitamini:

B1 vitamini, yem yolu ile alınan karbonhidratı vücut için yararlı hale getiren bir vitamin türüdür. B1 vitamini eksik olduğunda felç meydana gelebilir. Tavuğun bacak kısmı güçsüz olur ve tavuk yürüyemez. Tüyleri kabarık, zayıf olur ve eksiklik devam ettiğinde tavuk ölür.

B2 Vitamini:

B2 vitamini, tavuğun gelişimi için önemlidir. Eksikliğinde tavuk zayıf ve çelimsiz olur. Kanatları düşer, parmak uçları kıvrılır. Hayvan sürekli uyuşuktur ve devamlı yatar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni