D Vitamini Ampul Kullanımı
27 Haziran 2024

D Vitamini Ampul Kullanımı

D Vitamini Ampul

D vitamini ampulleri, D vitamini yetersizliği veya eksikliğinde, sindirim kanalındaki emilim bozukluklarına bağlı olarak D vitamini azalmasının önlenmesi ve tedavisi amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca raşitizm hastalığının iyileştirilmesi, kemik erimesinin destek tedavisi ve kemik erimesine bağlı olarak kırık oluşma riski bulunan durumlarda da tedaviye destek olmak amacıyla kullanılır. Paratiroid bezlerindeki tümör nedeniyle aşırı paratiroid hormonu salgılanmasına bağlı hastalıkların tedavisinde de D vitamini ampulleri kullanılmaktadır. D vitamini, yağda eriyen ve kalsiyum ile fosforun sindirim yollarında kullanımı ve emilimi ile özellikle çocuklarda büyüme için gerekli bir vitamindir.

D vitamini, ince bağırsaklardan kalsiyumun emilmesini ve kemik yapımında kullanılmasını kontrol eder. D vitamini eksikliğinde kemik yapısı bozulur ve büyüme çağındaki çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde kemik yumuşaması (osteomalazi) ve ileriki yaşlarda osteoporoz meydana gelir. Bu durum kemik ağrılarına ve deformitelere sebep olur.


D vitamini yetersizliği veya eksikliği durumunda, yeni doğan ve çocuklarda raşitizm tedavisi için genellikle 3 veya 4 hafta ara verilerek 1 ml kullanılır. Sindirim kanalındaki emilim bozukluğu nedeniyle D vitamini eksikliğinin tedavisi için de aynı şekilde 3 veya 4 hafta ara verilerek 1 ml veya yarım doz halinde D vitamini ampul kullanılır. Kemiklerde mineral azalması sonucu oluşan osteomalazide, kemik erimesinin destek tedavisi için, kemik erimesine bağlı olarak kemik kırıklarının engellenmesinde ve hiperparatiroidizm tedavisinde 6 veya 12 hafta süreyle, haftada bir kere 1 ml D vitamini ampulü verilir.

Doz ve tedavinin süresi, tedavi edilecek hastalığın şiddetine göre doktor tavsiyesi ile belirlenmelidir. D vitamini ampulünü ne sıklıkta kullanacağınız doktor tarafından reçete edilmelidir. Her zaman doktorun önerdiği biçimde kullanılmalı ve kesinlikle doz aşılmamalıdır.

D Vitamini Ampul Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  • D vitamini ampulü, doktorun tavsiyesine ve hastanın tercihine göre oral veya intramüsküler olarak kullanılır ancak kalsiyum absorpsiyonu bozukluklarında kas içine enjekte edilir.
  • D vitamini ampulü sürekli kullanıldığında böbreklerin işlevi devam eder, ancak ağır böbrek yetmezliğinde kalsiyum ile birlikte kullanılmamalıdır.
  • Eğer D vitamini ampulünün etkisinin çok kuvvetli ya da zayıf olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız.
  • D vitamini ampulü almayı unutursanız, hatırladığınızda bu dozu almalısınız. Ancak unutulan doz üzerinden uzun bir zaman geçmişse ve bir sonraki dozun alma zamanı gelmişse, unutulan dozu atlayın. Diğer dozları her zamanki zamanında alın, unutulan dozu dengelemeye çalışmayın.
  • D vitamini ampulü tedavisi bittiğinde, oluşabilecek olumsuz etkiler bulunmamaktadır. Doktor tarafından belirtilmedikçe tedaviyi sonlandırmamanız gerekmektedir.

D Vitamini Ampul Kullanımının Olası Yan Etkileri

  • İdrarda kalsiyum oranında yükselme, kan hücrelerinde kalsiyum yüksekliği görülebilir.
  • Ruhsal belirtiler, düzensiz kalp atışı, bilinç kaybı olabilir.
  • İştahsızlık, kilo kaybı ve mide bulantısı meydana gelebilir.
  • Normalden fazla idrara çıkma veya idrar yapamama, aşırı susuzluk, böbrek taşı oluşması, kaşıntı, döküntü, aşırı duyarlılık, kandaki kalsiyum yüksekliği nedeniyle böbrekte kireçlenme gibi belirtiler görülebilir.

D Vitamini Ampul Saklama Koşulları

İlacı çocukların ulaşamayacağı yerlere koymalısınız, 30 derecenin altındaki oda sıcaklığında saklayın ve ışıktan koruyucu ambalajında bulundurun.

Ek olarak, D vitamini eksikliğinin önlenmesi için güneş ışığından yeterince yararlanmak, D vitamini açısından zengin gıdalar tüketmek ve düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemek önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

K Vitamini Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

K Vitamini Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Enerji Veren Vitaminler Nelerdir?

Enerji Veren Vitaminler Nelerdir?

D Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

D Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

A Vitamini Ne İşe Yarar?

A Vitamini Ne İşe Yarar?

K Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

K Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

B17 Vitamini Nelerde Bulunur?

B17 Vitamini Nelerde Bulunur?

Güncel

Vitaminler ve Görevleri Nelerdir?

Vitaminler ve Görevleri Nelerdir?