C Vitamini Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

C Vitamini Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

C vitamini, diğer adıyla askorbik asit olarak bilinen ve suda çözünebilen vitaminlerden biridir. Bu özelliği nedeniyle vücutta depolanamaz. Vücuda alınan C vitamininin fazlası idrar ve ter yoluyla vücut dışına atılır. Depolanma özelliği olmadığı için birçok hastalıktan korunmak amacıyla vücudun ihtiyaç duyduğu C vitamini günlük olarak alınmalıdır. C vitamini, bağışıklık sistemi, kolajen üretimi, kıkırdak, cilt, bağlar, kan damarları ve tendonlar için oldukça önemli bir vitamindir. C vitamini eksikliği yaşandığında artrit, kanser, kalp ve damar hastalıkları, soğuk algınlığı gibi birçok hastalığın oluşma riski artar. Vücutta yaşanan C vitamini eksikliği nedeniyle ciltte oluşan yaraların kapanma süresi daha uzun olur; cilt, saç, diş ve diş etleri olumsuz anlamda etkilenir. C vitamini birçok gıdada bulunduğu için takviye yerine doğal yollardan alındığında daha sağlıklı olur. C vitamini bakımından zengin gıdalar ayrıca vücut için faydalı olan birçok mineral bakımından da zengin içeriğe sahiptir.

C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Çilek: Çilek, C vitamini bakımından zengin içeriğe sahip olan meyvelerden biridir. Bir orta büyüklükte çilek, günlük C vitamini ihtiyacının %7'sini karşılar. Orta büyüklükte bir kase çilek tüketerek günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse tümü karşılanabilir. Çilek aynı zamanda lif, manganez ve folat bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir.

Kırmızı ve Yeşil Acı Biber: 100 gram kadar biber yaklaşık 240 mg C vitamini içerir. 240 mg C vitamini, yetişkinlerin C vitamini ihtiyacının neredeyse 4 katına denk gelir. Günlük bir tane yeşil ya da kırmızı acı biber tüketerek günlük C vitamini ihtiyacının tamamı karşılanabilir. Biber, C vitamini haricinde, K vitamini, A vitamini, fosfor, bakır ve manganez bakımından da en iyi kaynaklar arasındadır.

Taze Baharatlar: Örneğin, yarım tatlı kaşığı kurutulmuş kekik günlük C vitamini ihtiyacının %2'sini karşılayabilecek özelliktedir. Aynı şekilde kurutulmuş nane ve maydanoz gibi besin maddeleri de günlük ihtiyacın bir kısmını karşılamak için yeterlidir.

Brokoli: 100 gram pişmemiş brokoli, günlük C vitamini ihtiyacından daha fazlasını karşılayabilir. Brokolinin vitamin değerinden bir şey kaybetmemesi için çiğ ya da buhar yöntemiyle pişirilerek tüketilmesi gerekmektedir. Haşlanarak hazırlanıyorsa kaynar suyun içinde çok fazla bekletilmemeye özen gösterilmelidir.

Karnabahar: Potasyum, çinko, demir, kalsiyum, folat, B6 vitamini, K vitamini, fosfor gibi hem vitamin hem de mineraller bakımından zengin sebzelerden biridir. Ayrıca en iyi C vitamini kaynaklarındandır. 100 gram kadar karnabahar, günlük C vitamini ihtiyacının yarısından fazlasını karşılar.

Portakal: C vitamini bakımından zengin olan en popüler besinlerden biri portakaldır. Bir orta boy portakal tüketerek günlük C vitamini ihtiyacının tamamı karşılanabilir. Ancak mide ile ilgili problem yaşayan kişiler için önerilmeyen meyvelerden biridir çünkü midede fazla asit salgısına yol açabilir.

Kavun: İki ince dilim kavun, günlük C vitamini ihtiyacının %60 kadarını karşılayacak özelliktedir. Ancak çok fazla şeker içeren bir besin olduğu için dikkatli tüketilmelidir. Kavun, C vitamini haricinde besin lifi, folat, A vitamini, niasin gibi maddeler bakımından da en iyi kaynaklardan biridir.

Günlük Ne Kadar C Vitamini Alınmalıdır?

C vitamini, vücutta serbest radikallerin neden olduğu birçok hasardan korunmaya yardımcı bir vitamindir. Mükemmel bir antioksidandır. Vücutta hava kirliliği, güneş ve sigaranın yol açtığı birçok olumsuzluğa karşı koruyucudur. Vücut, hücre onarımı, kolajen üretimi ve yaraların iyileşmesi amacıyla proteine ihtiyaç duyar. Beraberinde, C vitamini vücuda bitkiler yoluyla alınan demir mineralinin emilimini artırır ve vücudun sağlığını korur. C vitamininin bu faydalarından yararlanmak amacıyla düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Günlük C vitamini ihtiyacı kişinin yaşı, sağlık durumu ve cinsiyeti gibi birçok nedene bağlı olarak değişebilir:

  • 7-12 ay arası bebeklerde 50 mg
  • 1-3 yaş arası çocuklarda 15 mg
  • 4-8 yaş arası çocuklarda 25 mg
  • 9-13 yaş arası çocuklarda 45 mg
  • 14-18 yaş arası erkeklerde 75 mg
  • 14-18 yaş arası kızlarda 65 mg
  • Yetişkin erkeklerde 90 mg
  • Yetişkin kadınlarda 75 mg
  • Gebelik döneminde 85 mg
  • Emzirme döneminde ise 120 mg C vitamini ihtiyacı bulunmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Köker

12 Temmuz 2024 Cuma

C vitamininin vücutta depolanamadığını ve fazla miktarının idrar ve ter yoluyla atıldığını öğrendiğimde, her gün düzenli olarak almam gerektiğini fark ettim. Peki, günlük C vitamini ihtiyacımı karşılamak için hangi besinleri tercih etmeliyim? Ayrıca, bu vitaminin eksikliği vücudumda ne gibi olumsuz etkilere yol açabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Köker,

C vitamini gerçekten vücudumuzda depolanamadığı için günlük olarak alınması gerekir. Günlük C vitamini ihtiyacını karşılamak için turunçgiller (portakal, limon, mandalina), kırmızı ve yeşil biber, brokoli, çilek, kivi, domates gibi besinleri tüketebilirsin. Bu besinler yüksek miktarda C vitamini içerir ve düzenli olarak tüketildiğinde ihtiyacını karşılamana yardımcı olur.

C vitamini eksikliği ise vücutta çeşitli olumsuz etkilere yol açabilir. Bağışıklık sistemi zayıflayabilir, yaraların iyileşme süresi uzayabilir, diş eti hastalıkları ve kanamalar görülebilir. Ayrıca, sürekli yorgunluk, halsizlik ve eklem ağrıları da C vitamini eksikliğinin belirtileri arasında yer alır.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

E Vitamini Nelerde Bulunur?

E Vitamini Nelerde Bulunur?

Haber Bülteni