Vitaminler çözülme şekillerine göre iki gruba ayrılır: yağda eriyen vitaminler ve suda eriyen vitaminler. Örneğin, A vitamini sınıfı yağda erirken, B vitamini sınıfı suda erimektedir. B17 vitamini, diğer adıyla Laetrile, suda eriyen bir vitamindir. Bu vitaminin simgesinde B harfinin olması, suda eriyen bir vitamin olduğunu gösterir. 17 rakamı ise, B grubunda yer alan bu vitaminin belirleyicisidir. B17 vitamini ile ilgili yapılan araştırmalar sınırlıdır ve farklı ülkeler tarafından onaylanmamıştır. İlk olarak 1830 yılında iki bilim insanı tarafından acı bademden izole edilen B17 vitamini, ticari olarak "amigdalin" ya da "laetrile" adlarıyla anılmaktadır. Keşfinden günümüze kadar yapılan bazı biyolojik araştırmalar, B17 vitamininin kanserli hücre oluşumunu önlediği ve mevcut kanserli hücreleri öldürdüğü yönünde sonuçlar sunarken, bazı klinik çalışmalar ise bu vitaminin kanseri önleme ve tedavi etme konusunda etkili olmadığını göstermektedir. Bu nedenle, halk arasında "anti-kanser" vitamini olarak da bilinir. B17 vitamini en yüksek oranda kayısı çekirdeğinde bulunur, ancak birçok meyve çekirdeği ve yemişte de önemli miktarlarda bulunmaktadır. B17 Vitamini ve Kanser B17 vitamininin kanser üzerindeki etkisinin, vücuda girdiğinde hidrojen siyanür oluşturarak kanserli hücreleri yok etmesinden kaynaklandığı söylenmektedir. Ancak, bu enzimlerin salgılanarak dokulara ulaşması için yalnızca B17 vitamini yeterli değildir ve anti-kanserojen bir diyet ve düzenli egzersiz içeren bir programla birlikte uygulanması önerilmektedir. Klinik testler, B17 vitaminin A, C, E ve B15 vitaminleri ile alındığında kansere karşı daha etkili olduğunu göstermektedir. Ancak, B17 vitamininin kanserli hücreleri ortadan kaldırma ve kanserin yayılmasını durdurma üzerindeki etkisiyle ilgili daha fazla biyolojik araştırmaya ihtiyaç vardır. B17 vitamini, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Ulusal Tıp Enstitüsü tarafından "kanser önleyici" olarak onaylanmamıştır. Amerikan Kanser Derneği internet sitesine göre, "B17 vitamininin kanseri tedavi edici özelliğiyle ilgili somut bir biyolojik araştırma sonucu bulunmamaktadır." B17 vitamini açısından zengin besinler genellikle çekirdekli meyvelerdir. En çok B17 vitamini kayısı çekirdeğinde bulunur, ancak şeftali, kiraz, erik ve nektarin tohumları da yüksek oranda B17 vitamini içermektedir. Bu meyveler dışında elma çekirdeği, üzüm çekirdeği, çilek, frambuaz ve böğürtlenden bu vitamini almak mümkündür. Dikkat: B17 vitamini, diğer adıyla Laetrile içeren gıdaların çekirdeklerinde siyanür bulunmaktadır. Bu nedenle çok risklidir ve zehirlenmelere yol açabilir. Aşağıdaki listede verilen gıdaların meyveleri yenildiğinde zehirlenme ihtimali bulunmaz, ancak çekirdekleri yenirse zehirleme ihtimali yüksektir. Özellikle çekirdekler B17 vitamini açısından zengindir ancak ölümlere sebep olabilecek kadar zehirli olduklarından, çekirdeklerinin yenmesi önerilmez. Bununla birlikte, çekirdeklerinde bulunan siyanür, karaciğer rahatsızlıkları olanlar için tehlikeli olabilir. Doktor tavsiyesi olmadan kullanmayınız. B17 Vitaminin Bol Miktarda Bulunduğu Gıdalar
B17 Vitamini Çekirdeğinde Bol Bulunan Gıdalar Dikkat: Zehirlenme riski vardır.
B17 Vitamininin Zararı Var mı? B17 vitamininin özüt olarak alındığında siyanür zehirlenmesine yol açabileceği belirtilmektedir. Bu nedenle, bu vitamini tüketirken dikkatli olunmalı ve doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. |